Menú principal EnllaÁos patrocinats
Optimizaci√≥n web empresa   
www.optimizacionweb.com
Aislamientos Ecol√≥gicos   
www.barnacork.com

CERCAR


ENTRADA
correu-e
clau
  Registra't

TEMņTICA

Actualitat
Animals
Antropologia
Art
Audiovisuals
Barcelona
Castells
Ciència
Cinema
Col·leccionisme
Còmic
Concurs
Creences
Cuina
Cultura
Dret
Economia
Entrevistes
Esports
Europa
Història
Humor
Infantil
Informàtica
Informatiu
Juvenil
Literatura
Llibres
M.Catalana
M.Dance
Magazzine
Masclisme
Medi ambient
Misteri
Motor
Multicultural
M√ļsica
Nàutica
No_catal*logat
Pa√Įsos Catalans
Pedagogía
Poesia
Política
Professionals
Psicologia
Ràdionovel·la
Religió
Rural
Safreig
Salut
Sardanes
Sexe
Solidaritat
Teatre
Tradició
Treball
Trucades
Universitat
Viatges
Xerrada


Història

Programes de temŗtica Hist√≤ria

Feu click aquŪ per veure una llista de tots els programes de temŗtica Hist√≤ria, inclosos els que no estan
actualment en antena i els programes especials.

Enregistraments de temŗtica Hist√≤riaTalls dels programes enregistrats
En guàrdia
audio El bar√≥ de Ko√ęnig
El 1902, va ser expulsat de Fran√ßa per estafador i, el 1920, d'Espanya, acusat d'haver atiat la viol√®ncia a Barcelona durant els anys del pistolerisme. Rom√°n Ceano, autor del llibre "Las tres vidas del bar√≥n Von Ko√ęnig" repassa la biografia del fals arist√≤crata alemany Louis Guillaume Rudolf Stallmann, espia, lud√≤pata i cap d'una banda de pistolers a Barcelona entre el 1918 i el 1920, uns anys funestos pel que fa a les relacions entre obrers i patronal.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-07-16
Tipus : --
Durada : 00:55:05
Mida : 25820313
Descarrega
En guàrdia
audio Muntanyes de la Grècia clàssica
Al mont Olimp habitaven els dotze principals d√©us grecs. L'oracle de Delfos, a la falda del Parn√†s, va rebre consultes durant milers d'anys. L'Ida va ser testimoni de la guerra de Troia, segons la "Il√≠ada", i l'Atos, un obstacle important durant la Segona Guerra M√®dica. El periodista H√©ctor Oliva, autor de "¬ŅHay dioses en el Olimpo? Ascensi√≥n a las cumbres m√≠ticas de la Antig√ľedad", ens trasllada a les muntanyes de la Gr√®cia cl√†ssica, icones culturals i escenari de batalles decisives, tant reals com mitol√≤giques.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-07-09
Tipus : --
Durada : 00:54:42
Mida : 25640625
Descarrega
En guàrdia
audio Trobada a Villa Diodati
El juny de 1816 un grup d'intel¬∑lectuals es van reunir a Villa Diodati, una luxosa mansi√≥ a la riba del llac Leman, a Su√Įssa, per escriure relats de terror. L'amfitri√≥ era el poeta angl√®s rom√†ntic George Gordon Byron. Enric Calpena conversa sobre aquesta trobada cabdal per a la literatura del segle XIX de la qual van sorgir "Frankenstein" de Mary Shelley i "El vampir" de Polidori, amb Marina Espasa, fil√≤loga, escriptora, traductora i cr√≠tica liter√†ria.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-07-02
Tipus : --
Durada : 00:56:12
Mida : 26343750
Descarrega
En guàrdia
audio La premsa durant la guerra de Successió
Els anys de la guerra de Successi√≥ van ser els que van concentrar la producci√≥ de fulls de not√≠cies millor i m√©s intensa de la Catalunya moderna. Ho va fer possible una generaci√≥ d'impressors que havia comen√ßat la seva activitat despr√©s de la guerra dels Segadors i que a Barcelona estava encap√ßalada per Rafael Figuer√≥, de la "Gazeta de Barcelona", la primera publicaci√≥ peri√≤dica catalana composta √≠ntegrament per continguts propis. Xevi Camprub√≠, doctor en Hist√≤ria Moderna i llicenciat en Periodisme, ens acosta a l'activitat de la premsa a Catalunya durant la guerra de Successi√≥, un conflicte en qu√® els dos b√†ndols enfrontats tamb√© van jugar la batalla de la propaganda i l'acc√©s a l'opini√≥ p√ļblica.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-06-25
Tipus : --
Durada : 00:54:41
Mida : 25632813
Descarrega
En guàrdia
audio Pere Català i Pic
Autodidacte, seguidor de les avantguardes europees, però alhora sempre connectat amb les reivindicacions del catalanisme, el fotògraf Pere Català i Pic va ser un dels artistes imprescindibles de les primeres dècades del segle XX. L'historiador Pablo Giori, autor de "Pere Català i Pic. Fotografia, publicitat, avantguarda i literatura (1889-1971)" repassa la biografia d'aquest artista, tan avançat en el seu ideari polític com en l'aplicació de tècniques psicològiques per a la publicitat i la propaganda.. Programa que repassa els fets de la història de Catalunya més lligats a l'aventura i l'acció.
Data : 2017-06-18
Tipus : --
Durada : 00:53:44
Mida : 25187500
Descarrega
En guàrdia
audio Pitàgores
Ha passat a la posteritat com l'autor del famós teorema geomètric sobre els triangles rectangles que porta el seu nom, però tant aquesta com moltes de les descobertes que se li atribueixen devien ser, probablement, mèrit dels deixebles de l'escola pitagòrica. Els més avançats, com Aristòtil o Filolau, es van encarregar d'escriure el llegat filosòfic de Pitàgores, de qui no es conserva cap escrit autentificat. Ramon Masià, llicenciat en Matemàtiques i Filologia Clàssica i doctor en Història de la Matemàtica Grega, ens acosta la figura del fundador de l'escola pitagòrica, un centre de coneixement cabdal per a la concepció posterior de les matemàtiques, però també una societat secreta més lligada al xamanisme que a la filosofia.. Programa que repassa els fets de la història de Catalunya més lligats a l'aventura i l'acció.
Data : 2017-06-11
Tipus : --
Durada : 00:54:05
Mida : 25351563
Descarrega
En guàrdia
audio La Guerra Freda 6. Polònia
Pol√≤nia, el pa√≠s m√©s devastat per la Segona Guerra Mundial i tutelat des de la fi del conflicte per la Uni√≥ Sovi√®tica, va comen√ßar a mostrar oposici√≥ al r√®gim comunista els anys vuitanta. El proc√©s de canvi al pa√≠s va ser impulsat per estranys companys de viatge: l'Esgl√©sia cat√≤lica i el sindicat independent "Solidaritat". En el sis√® i darrer cap√≠tol de la s√®rie dedicada a la Guerra Freda, el periodista Pep Mart√≠ i Vallverd√ļ analitza el paper dels principals protagonistes del canvi a Pol√≤nia: el l√≠der sindical, Lech Walesa; el papa Wojtyla i el general comunista Wojciech Jaruzelsky.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-06-04
Tipus : --
Durada : 00:55:53
Mida : 26195313
Descarrega
En guàrdia
audio El còlera a Catalunya
Entre el 1834 i el 1885, quatre epid√®mies de c√≤lera van assolar la pen√≠nsula Ib√®rica. L'√ļltima onada va afectar especialment la comarca del Bages, sobretot la capital, S√ļria, on van morir un 5% dels habitants. El comer√ß, els moviments de tropes i el desenvolupament del ferrocarril van afavorir l'expansi√≥ d'aquest bacteri originari de l'√Äsia que es va estendre per Europa afavorit per les condicions insalubres en qu√® vivien a les ciutats √†mplies capes de la poblaci√≥. Jordi Algu√© i Sala, autor del llibre "Epid√®mia, progr√©s i solidaritat. El c√≤lera de 1885 a S√ļria" relata els estralls que va provocar aquesta malaltia a la societat industrial catalana del segle XIX.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-05-28
Tipus : --
Durada : 00:54:16
Mida : 25437500
Descarrega
En guàrdia
audio Joan Baptista Cendrós
Joan Baptista Cendr√≥s va ser empresari, mecenes, promotor cultural i impulsor de moltes iniciatives en defensa de la llengua catalana durant la segona meitat del s. XX, a m√©s d'ambaixador comercial de Flo√Įd, la famosa loci√≥ masculina per despr√©s de l'afaitat creada pel seu pare a la barberia de Valls. El periodista Gen√≠s Sinca, autor d'"El cavaller Flo√Įd" ens acosta a la figura de l'art√≠fex del primer Premi Sant Jordi de novel¬∑la i la Nit de Santa Ll√ļcia, i cofundador d'√ímnium Cultural. . Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-05-21
Tipus : --
Durada : 00:53:54
Mida : 25265625
Descarrega
En guàrdia
audio La batalla d'Alpens
L'exèrcit carlí i el liberal s'enfrontaven el 9 de juliol del 1873 en la que seria una de les batalles cabdals de les guerres carlines. La contesa va tenir lloc a Alpens, la població del Lluçanès a on havia arribat el germà del pretendent, l'infant Alfons, i va enfrontar brutalment el general carlí Francesc Savalls amb el liberal Josep Cabrinetty. Víctor Farradellas, redactor de la revista "Sàpiens" i autor de "50 batalles de la història de Catalunya. Els combats que han format la nació catalana", rememora aquest episodi en què les forces carlines van aconseguir actuar com un exèrcit i no només com un conjunt de partides guerrilleres mal equipades i escampades pel territori.. Programa que repassa els fets de la història de Catalunya més lligats a l'aventura i l'acció.
Data : 2017-05-07
Tipus : --
Durada : 00:54:51
Mida : 25710938
Descarrega
En guàrdia
audio El protestantisme als Pa√Įsos Catalans
Des que el 1517 el monjo agust√≠ Mart√≠ Luter va iniciar la Reforma protestant, el moviment es va anar introduint amb for√ßa als Pa√Įsos Catalans a trav√©s de les diferents tradicions que se'n van derivar: dels luterans i calvinistes als presbiterians, dels metodistes als baptistes, etc. Josep Llu√≠s Carod-Rovira, director de la c√†tedra sobre Diversitat Social de la UPF i autor del llibre "Hist√≤ria del protestantisme als Pa√Įsos Catalans", recorda com es van anar difonent i consolidant pel territori catal√† aquestes creences tan marcades, durant segles, per la intoler√†ncia, la persecuci√≥ i la marginaci√≥ respecte a les posicions de l'Esgl√©sia de Roma.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-04-30
Tipus : --
Durada : 00:52:58
Mida : 24828125
Descarrega
En guàrdia
audio Guerra Freda 5. El mur de Berlín
La nit del 12 al 13 d'agost del 1961, les autoritats de la Rep√ļblica Democr√†tica Alemanya van aixecar en secret un mur de 120 quil√≤metres de per√≠metre entre Berl√≠n de l'Est i la part Oest. Erich Honecker, el l√≠der del Partit Socialista Unificat d'Alemanya, va ser l'impulsor d'aquesta construcci√≥ que pretenia contenir la fuga de cervells i l'emigraci√≥ massiva de ciutadans de l'Est cap a l'Oest, i que mantindria separats els berlinesos durant 28 anys. En aquest cinqu√® cap√≠tol de la s√®rie dedicada a la Guerra Freda, Enric Calpena conversa amb el periodista Josep M. Mart√≠ Font sobre la que va ser la materialitzaci√≥ f√≠sica m√©s evident i dolorosa de la divisi√≥ del m√≥n en dos blocs.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-04-23
Tipus : --
Durada : 00:56:53
Mida : 26664063
Descarrega
En guàrdia
audio L'infant Pere d'Aragó i d'Anjou
Va ser comte de Ribagor√ßa, d'Emp√ļries i de les muntanyes de Prades, lloctinent, ambaixador i tamb√© poeta, m√ļsic i impulsor de les arts, en particular de l'arquitectura. L'infant Pere d'Arag√≥ i d'Anjou, membre destacat de la corona catalanoaragonesa el segle XIV, va ser un dels personatges m√©s actius de la Catalunya baixmedieval. L'historiador Antoni Conejo da Pena, responsable de l'edici√≥ del volum "L'infant Pere d'Arag√≥ i d'Anjou, molt graci√≥s e savi senyor", ens acosta a la figura del fundador de l'hospital g√≤tic del Coll de Balaguer.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-04-16
Tipus : --
Durada : 00:56:06
Mida : 26296875
Descarrega
En guàrdia
audio La postguerra al Port de la Selva
Del 5 al 7 de febrer del 1939 la Legió Còndor alemanya va deixar caure sobre el Port de la Selva 110 tones de bombes. Tres dies després, les tropes franquistes van culminar l'avanç pel nord de Catalunya ocupant aquesta població, a més de Portbou, la Jonquera i Puigcerdà. El Port de la Selva va ser considerat "zona de guerra" fins a 20 anys després de la fi del conflicte civil i va viure una llarga i dura postguerra marcada per la violència, la fam i la misèria. El periodista Vicenç Relats i Casas, autor d'"El Port de la Selva després de les bombes", recorda com aquest poble de l'Alt Empordà va sobreviure als estralls de les bombes i la repressió.. Programa que repassa els fets de la història de Catalunya més lligats a l'aventura i l'acció.
Data : 2017-04-09
Tipus : --
Durada : 00:54:42
Mida : 25640625
Descarrega
En guàrdia
audio La rivalitat Hunt-Lauda
El campionat del món de Fórmula 1 del 1976 es va convertir en un duel aferrissat entre el campió en aquells moments, l'austríac Niki Lauda, i l'aspirant al podi, el britànic James Hunt. De caràcters antagònics, els pilots de Ferrari i McLaren van mantenir en el primer tram d'aquell Mundial picabaralles dins i fora de la pista en una dinàmica d'agressivitat que es va tallar d'arrel amb el greu accident que va patir Niki Lauda al Gran Premi d'Alemanya. Valentí Fradera, periodista de "L'Esportiu de Catalunya" especialitzat en motor i Fórmula 1, relata aquesta història de rivalitat esportiva que va enfrontar caràcters i maneres de conduir totalment contraposats.. Programa que repassa els fets de la història de Catalunya més lligats a l'aventura i l'acció.
Data : 2017-04-02
Tipus : --
Durada : 00:54:18
Mida : 25453125
Descarrega
En guàrdia
audio El retorn de Tarradellas
El 23 d'octubre del 1977, el president de la Generalitat a l'exili, Josep Tarradellas, tornava a Catalunya, després de setmanes de tenses i complexes negociacions amb el govern presidit per Adolfo Suárez. L'historiador Enric Pujol, autor de "Josep Tarradellas. El retorn del president, juny-desembre 1977", rememora els detalls d'aquesta delicada operació, que suposava el reconeixement institucional de la Generalitat per part de l'estat espanyol i és recordada, entre altres motius, per l'històric "Ja sóc aquí" del president.. Programa que repassa els fets de la història de Catalunya més lligats a l'aventura i l'acció.
Data : 2017-03-26
Tipus : --
Durada : 00:54:48
Mida : 25687500
Descarrega
En guàrdia
audio Guerra Freda 4. La crisi dels míssils
L'octubre de 1962, el govern nord-americ√† va rebre la prova fotogr√†fica que els sovi√®tics preparaven m√≠ssils amb prou abast per arribar al seu territori des de les bases a√®ries cubanes. S'obria la crisi dels m√≠ssils, tretze dies que van tensionar el m√≥n i que, tot i tenir com a protagonistes els governs cub√†, nord-americ√† i rus, es va acabar resolent gaireb√© en secret als despatxos de Kennedy i Khrusxov. En el quart cap√≠tol dedicat a la Guerra Freda, Enric Calpena conversa amb el periodista i historiador Pep Mart√≠ i Vallverd√ļ sobre aquest episodi i el pacte que hi va posar fi, l'acord que va perpetuar el l√≠der cub√† Fidel Castro al poder.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-03-19
Tipus : --
Durada : 00:55:56
Mida : 26218750
Descarrega
En guàrdia
audio Pirates i corsaris a l'Empordà
Pirates turcs com el temut Barba-roja, corsaris francesos i anglesos o pirates del nord d'√Äfrica campaven per les costes empordaneses a partir del segle XIII. La pirateria era una pr√†ctica molt estesa entre els pobles de la Mediterr√†nia, tamb√© en el seu vessant d'activitat autoritzada per l'estat que buscava obtenir uns beneficis complementaris als del comer√ß i la pesca, i tamb√© defensar-se dels atacs de naus enemigues. Gabriel Mart√≠n i Roig, autor del llibre "Pirates i corsaris a l'Empord√†" ens trasllada a l'√®poca en qu√® la pirateria finan√ßada pel comtat d'Emp√ļries va suposar un maldecap constant per als reis de la Corona d'Arag√≥.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-03-05
Tipus : --
Durada : 00:52:25
Mida : 24570313
Descarrega
En guàrdia
audio Periodistes catalans de la Rep√ļblica
A partir de la d√®cada dels 30 del segle passat, es va comen√ßar a establir a Catalunya un nou model period√≠stic que aprofitava l'auge de la fotografia i explorava nous g√®neres com l'entrevista i el reportatge en profunditat. Entre els nous professionals, fills de la burgesia liberal educats en ple Noucentisme, hi havia les plomes il¬∑lustres de Josep Pla, Josep Maria de Sagarra, Josep Maria Planes o Francesc Pujols. Els periodistes catalans de la Rep√ļblica volien explicar Catalunya al m√≥n sense intermediaris. Enric Calpena conversa amb Francesc Canosa, director de la "Hist√≤ria del periodisme de Catalunya", sobre el prometedor desenvolupament del periodisme catal√† durant la Rep√ļblica, estroncat per l'esclat de la Guerra Civil. . Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-02-19
Tipus : --
Durada : 00:55:20
Mida : 25937500
Descarrega
En guàrdia
audio La invasió japonesa de la Xina
El 7 de juliol de 1937, l'enfrontament al pont Marco Polo de soldats de la Xina i el Jap√≥ va fer que comenc√©s la Segona Guerra entre els dos pa√Įsos. El conflicte es va allargar vuit anys, fins al 1945, com un escenari m√©s de la Segona Guerra Mundial i amb l'esgarrif√≥s balan√ß de 20 milions de morts. Dolors Folch, professora d'Hist√≤ria de la Xina de la UPF, analitza la Segona Guerra sino-japonesa que va enfrontar una Xina llastada per l'enfrontament intern entre nacionalistes i comunistes i un Jap√≥ que, despr√©s de conquerir objectius estrat√®gics de l'enemic, es va enrocar en un extenuant combat de guerrilles.. Programa que repassa els fets de la hist√≤ria de Catalunya m√©s lligats a l'aventura i l'acci√≥.
Data : 2017-02-12
Tipus : --
Durada : 00:55:31
Mida : 26023438
Descarrega
©Copyright 2005 Bredax. Tots els drets reservats. Més opcions a www.laradioalacarta.com
0.1154038906097412